a sertéshizlalás klímahatása

By | 2024.05.24.

Tagtársaink a gazdasági haszonállat tartás környezeti hatásaival hivatásszerűen foglalkoznak.

Ennek a munkának egyik állomásaként jelent meg a Magyar Állattenyésztők Lapjában az „Adatvezérelt, Fenntartható sertéstartás”, mely a környezeti hatásokat és azok csökkentési lehetőségeit, eredményeit tárja az olvasók elé.

Az állatjólét, a környezetvédelem, az élelmiszerminőség egyre nagyobb szerepet kapnak, melynek oka, hogy nemcsak megfelelő mennyiségű állati terméket szükséges előállítani megfizethető áron, hanem megfelelő minőségben és fenntartható módon szükséges azt megtenni, az állatok jólétére is tekintettel. Szerencsére az eredmények alapján az is látható, hogy bármelyik paramétert is javítjuk sikeresen, az a többi paraméter javulását is magával hozza, mivel valamennyi megoldás alapja az egészségesen tartott háziállat, amelynek a legjobb és legjobb minőségű a termelése, optimális a hasznos élettartama, a legkevesebb takarmány mennyiséggel állít elő egységnyi végterméket, nem beteg, így antibiotikumra nincs szükséges és hormonokra, hozamfokozókra sem. A legkevesebb károsanyagot bocsájtja ki és a legkevesebb stressz is éri, így az állatjóléti paraméterei is megfelelőek.

Ezen az úton kell haladnunk, mert ez hozza meg azokat a gazdasági eredményeket is, amelyek révén – inkább előbb, mint később – támogatások igénybevétele nélkül is nyereséges lesz a mezőgazdasági termelés.