AGRÁRTÁMOGATÁS, de okosan!

By | 2023.08.31.
„5300 milliárd Ft agrár pályázati dömping a KAP keretében!” írja az Agroinform.
Ez nagyon jól hangzik, de csak akkor érdemes igénybe venni, ha olyan megoldásokra szánjuk, amelyek a továbbiakban támogatások nélkül is a saját lábukon állnak, amelyeket nem tűzoltásra és fennmaradásra költünk, amelyek nem arra mennek el, hogy az alapvetően veszteséges vállalkozás a felszínen maradjon!
Kemény gondolatok ezek, de nem lehet egyről a kettőre lépni akkor, ha a napi fennmaradás a legfőbb célunk. Nemcsak gazdálkodni kell, hanem ezt úgy kell megtenni, hogy önállóan, támogatások nélkül is életképes legyen a termelés. Ez az alapja annak, hogy mindenki (a termelő és a fogyasztó is) jól járjon.
Miért is? Mert ezeket a támogatásokat a fogyasztók finanszírozták meg, adófizetői pénzből származnak (nemcsak hazánkban, de az egész világon). Ha ma a boltban bármilyen élelmiszert veszünk 100 Ft-ért, az valójában minden vásárlónak 100+X forintjába kerül, a kiterjedt állami támogatások miatt. Éppen ezért alapvető fontosságú lenne, hogy olyan helyre kerüljenek és olyan módon használódjanak fel ezek a horribilis összegek, amelyek hosszú távon a termékek minőségét javítják, azok árát pedig csökkentik. Ilyen esetben ez valójában egy hitel lenne, amit később a fogyasztók visszakapnak az olcsóbb és jobb termékekben. Ha azonban önállóan életképtelen termelést tartanak fenn, akkor csupán konzerváljuk és mesterségesen tartjuk fenn a drága és gyenge minőségű megoldásokat. Azt hiszem, hogy abban egyetérthetünk, hogy ez senkinek (még a termelőnek sem) lehet a célja.
Egyesületünk azokat az állattartási megoldásokat támogatja (legyenek azok ipariak, háztájiak vagy ökogazdaságok), amelyek az egészségesebb, jobb minőségű, fenntarthatóbb, környezet kímélőbb, állatjólétet javító és olcsóbb termelést, gazdálkodást és termékeket nyújtják! Ettől várjuk az állattartás megújulását és a mezőgazdasági termelés rentábilitásának érdemi javulását.
Vannak olyan módszerek, amelyekkel mindegyik cél, egyszerre megvalósítható, és ez állataink egészségben tartásán át vezet. Ebben a munkában keresünk társakat és építünk kapcsolatokat.