Dr. Polgár J. Péter habilitált egyetemi docens

By | 2024.06.03.

Okleveles agrármérnök végzettségemet a Debreceni Agrártudományi Egyetemen, állattenyésztő szakirányú képzésben szereztem. Rövid üzemi tapasztalatszerzés után a keszthelyi Georgikon tanszéki mérnöke lettem. Ma habilitált egyetemi docens, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, intézetigazgató-helyettes beosztásban dolgozom a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetében.

űKutatási és oktatási tevékenységemet a szarvasmarha és juhtenyésztés, legeltetéses állattartás, hizlalás, vágóérték és állati termék minőség területén több, mint 300 publikációban adtam közre. Jelenleg 2 PhD hallgató és évente 6-8 diplomadolgozatos hallgató munkáját irányítom, témáját konzultálom.

Az ezredforduló óta dolgozom együtt a Magyartarka Tenyésztők Egyesületével mint „tehén nélküli tag”, külső szakértő. Az egyesület szakbizottsági elnökeként, majd az európai szövetség titkáraként, és 2023. óta a World Simmental-Fleckvieh Federation elnökségi tagjaként képviselem a fajta és a szakma érdekeit a hazai és nemzetközi tenyésztésszervezésben.

Jelenlegi kutatási aktivitásom célterületei hatalmas mennyiségű digitális információ, termelésből származó tenyésztési és azt támogató genetikai háttéradat feldolgozásával jellemezhetők.

Ilyenek: robottechnológia alkalmazása a fejésben, legeltetéses állattartás azonosítási-nyomonkövetési-adatrögzítési feladatai, vágóhídi adatbázisok értékelése ivadék-teljesítmény vizsgálatban, genom alapú szelekciós eljárások fejlesztése a kettőshasznú szarvasmarha tenyésztésben.