Dr. Süli Ágnes tagtársunk előadást tartott a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kart képviselve – az Erasmus+ Teaching Mobility keretei között -, egyúttal a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesületről is beszélve, a következő témában: Importance of feed quality for food quality, global challenge for the agriculture
Helyszín: Slovak University of Agriculture in Nitra Faculty of Biotechnology and Food Science, Institute of Food Sciences
Fogadó kollégák: Ing. Viera Duckova PhD és Ing. Miroslav Krocko PhD, vice-dean
Előadása során kitért arra, hogy a nagyüzemi, intenzív állattartó telepeken a legnagyobb költségtételként a takarmányozás szerepel. A különböző gazdasági haszonállat fajok, fajták genetikai képességének kibontakoztatásához és a folyamatosan magas szinten tartott termelés eléréséhez a szakszerű táplálóanyag-, és energiaellátáson át vezet az út. Mindezek mellett hangsúlyozta, hogy növekvő figyelem irányul az élelmiszerek, közöttük a húsok és húskészítmények, a tej és tejtermékek táplálkozásbiológiai értékére. A húsminőséggel, valamint a tej és tejtermékekkel szemben támasztott fogyasztói igények az egészségtudatos magatartás kialakulásával átalakultak. Abban, hogy az állati eredetű élelmiszerek minősége megfelel-e a fogyasztói elvárásoknak és az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, komoly szerepe van a takarmányozásnak. A precíziós állattartás és takarmányozás nemzetgazdasági szinten játszik fontos szerepet a mezőgazdaságban, tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági folyamatok, rendszerek végül „a fogyasztó asztalán kötnek ki”. Fontos a precíziós innovatív technológiai megoldások ismertetése, bemutatása az élelmiszer-előállításhoz köthető szakemberekkel, egyetemi hallgatókkal is, hiszen az alapanyagot a mezőgazdaság szolgáltatja, és annak minősége – pro és kontra – erősen befolyásolja a további feldolgozhatóságát, technológiai tulajdonságait egyaránt.