Mérgezett föld…

By | 2024.04.01.
Talán nem ünneprontás így húsvét táján halálról és feltámadásról beszélni.
Lehet, hogy valamit nagyon félreértett az ember, aminek az eredménye pusztulás, de ha erre még időben rájött, ha még van lehetősége a természettel együttműködve korrigálni, akkor még lehetséges a megújulás.
A földi élet biológiai körforgásában, benne az ember alapvető életfeltételeinek biztosításában, meghatározó szerepe van magának a Földnek.
„Az ember 11 ezer éve foglalkozik földműveléssel, és körülbelül 2 és fél ezer év mióta ekét is használ. 1950-re a világ termőföld készletének a fele termesztésre alkalmatlanná vált az egyre intenzívebb mezőgazdasági technológia miatt. 2010-ig további 30 százalékot tettünk tönkre. A világ mezőgazdaságának egyre nagyobb ember tömegeket kell táplálnia, egyre rosszabb feltételek mellett. Az intenzív technológiának a legnyomósabb érve, hogy ennyi embert nem lehet máshogy élelemmel ellátni.”
Biztos, hogy így van ez? Lehet máshogy is csinálni, sokkal hatékonyabban és olcsóbban?
Pár mondat a „Mérgezett Föld” című magyar dokumentum filmből, amely 2019-ben készült:
Amit ingyen nyújt a természet, az nem növeli a GDP-t…
Ha nem követjük el a hibákat, akkor nincs mit kijavítani, ez (a kijavítás) is egy jó üzlet, nem?…
Az elégetett szalma alternatív energiaforrásként számolódik el – miközben hőértéke csekély. Ebből a pénzből műtrágyát vásárolnak, miközben a termőföldön sokkal értékesebb módon hasznosulna…
A jelenlegi termőföld még 60 évig elegendő az intenzív szántóföldi termeléshez… Mondták 2019-ben…
És utána mi lesz? Kérdem én.
Érdemes 50 percet rászánni a filmre, és utána elgondolkodni azon, hogy a filmben bemutatott hazai(!) nagyüzemi példa (2019-ből és már akkor is több éve gyakorolták) miért nem terjed el tömegesen, amikor olcsóbb és szélsőséges időjárás esetén is eredményesebb, miközben növeli a föld termőrétegét.
Külön kiemelem az istállótrágya házilagos kezelését, amelynek révén a teljes szántóföldi területre gazdaságosan kiszállítható és teríthető. A megoldásnak köszönhetően nincs szaga és nem szükséges beforgatni a földbe.
Tanuljunk ebből is!