Mitől lehet precíziós az állattartás és ez kinek hasznos?

By | 2023.06.20.

Sok hasonló kérdést kapunk, érthető a kíváncsiság, hiszen a precíziós mezőgazdaság kifejezés összeforrt a növénytermesztéssel. Azonban csak amiatt, hogy egy mezőgazdasági ágazat hamarabb kezdett vele foglalkozni, és folyamatosan fejleszti precíziós megoldásait, még nem szükséges, hogy más mezőgazdasági ágazat ne használhatna hasonlóan precíziós megoldásokat.

Akkor mit is jelent az, hogy precíziós? Konyhanyelven annyit, hogy SOKKAL JOBBAN ODAFIGYELÜNK AZ ÁLLATAINKRA annak érdekében, hogy egészségesebbek és hosszabb élettartamúak legyenek, mert csak ez az út vezethet az olcsóbb, több, jobb minőségű, egészségesebb és környezetkímélőbb állati élelmiszer előállításához.

A mezőgazdaságban a „nagyüzemi” és „ipari” kifejezések olyan képzeteket keltenek bennünk, mintha gépekkel gépeket művelnénk meg, látnánk el. Ez azonban óriási tévedés! Minket is gépek, technológia, kütyük vesznek körül (gondoljunk életmódunkra, lakóhelyünkre, mobil telefonunkra, közlekedési megoldásainkra), de ettől mi még nem vagyunk gépek.

Ugyanez a helyzet a mezőgazdaságban is. Csak úgy és csak addig fognak a gépek és a technológia kiszolgálni minket a mezőgazdaságban, amig azok valós biológiai igényeket elégítenek ki. Ha nem ez történik, abban a pillanatban elindul egy negatív spirál, aminek eredményeképpen az élőlények egyre drágábban, egyre kevesebb és egyre silányabb minőségű élelmiszeripari alapanyagot állítanak elő, amiből az következik, hogy az élelmiszer drágább lesz (akkor is drágább, ha az adott kereskedelmi árat egyre magasabb támogatások mellett lehet csak fenntartani), egészségtelenebb és környezeti ártalmai is jóval súlyosabbak. Ez az út tehát nem vezethet fenntartható fejlődés felé. A megoldás csak az egészséges és hosszú ideig termelésben tartott háziállat lehet az állattartásban. Ehhez az állatnak jól is kell magát éreznie. Nem állatkertet akarunk létrehozni – hiszen nem is olyan termelést várunk el tőlük, mint vad társaiktól -, de egy élhető és az igényeiket kielégítő, minél stresszmentesebb környezetet kell számukra biztosítani.

Honnan tudhatjuk meg azt, hogy az állatok számára mi optimális és mi nem, különösen, ha kevés a mezőgazdasági dolgozó és termelési központok alakulnak ki (kerülöm a nagyüzem szót, nehogy félreértésbe essünk), ahol jóval kisebb emberi figyelem jut az egyedekre? Ebben segítenek azok a környezeti és állatokon lévő szenzorok, amelyek gyakori adatvételezéssel (24 órán keresztül, az év minden napján), sok adatot gyűjtenek, amelyeket számítógéppel, adatbázisokban (erre a kockás füzet és az excel nem alkalmas) dolgoznak fel. Összevetve ezeket az adatokat az állomány egészségi és termelési adataival, takarmány fogyasztásával kiderül, hogy mely tényezők segítik és melyek akadályozzák a megfelelő eredmények elérését. Innen kezdve egyszerű a dolgunk, azokat a hatásokat, amelyek (adatelemzések alapján) rossz irányba tolják a mutatókat, csökkenteni kell, amelyek viszont jó irányba, azokat el kell terjeszteni. Mert abban biztosak lehetünk, hogy a mi gazdasági érdekünk és a háziállatok élettani igényeinek kielégítése, azok hosszabb ideig történő egészségben tartása ugyanolyan feltételek mellett valósul meg! Ezek nem egymással ellentétesen, hanem együtt valósulnak meg, hasonló környezeti, takarmányozási hatásokra.

A precíziós megoldások sokkal több adatot biztosítanak, mint bármilyen más megfigyelési módszer (még akkor is, ha valaki együtt él az állataival, hiszen tapasztalatai szubjektívek lesznek és valamikor aludni is kell), és azokat megfelelő szoftverekkel feldolgozva információ állítható elő belőlük, ami a napi termelési folyamatokban felhasználható. Ha csak annyit érünk el, hogy a jelenlegi, termelési csoportok/egyedek közötti szórást 30%-kal csökkentjük, miközben a jól termelők értékei nem változtak, már akkor is kb. 10%-s átlagtermelés növekedést érhetünk el, ami óriási eredmény. És mindezek megvalósításához már megvannak a kereskedelmi forgalomban kapható eszközök és megoldások – csak használni kell azokat!

Kik használhatják ezeket a megoldásokat? Mindenki, a legkisebbtől a legnagyobbig! A technikai fejlődés olyan gyors és a tömegtermelés annyira olcsóvá teszi ezeket az eszközöket, hogy ma már minden gazdálkodó számára elérhető, és évtizedes tapasztalatok alapján 1-2 év alatt megtérül az áruk, utána pedig már csak hasznot hoznak, mivel üzemeltetési költségük alacsony. Nem érdemes pályázatokra várni, sokkal érdemesebb most meglépni a lehetőséget, hogy minél hamarabb élvezhessék annak előnyeit!

A fentiek alapján tehát a precíziós állattartási megoldások hasznosak: az állatoknak, a termelőknek, a fogyasztóknak, és mindenkinek, aki egy sikeres élelmezési lánc résztvevőjévé kíván válni.