Ragulszky Gábor mezőgazdasági mérnök

By | 2024.06.02.

Ragulszky Gábor vagyok és a Miskolci Egyetem FIEK (Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési központ) K+F+I Menedzsment osztályán dolgozom, innovációs szakértőként.

Mezőgazdasági mérnök végzettséggel az egyetem Kémiai és Anyagtudományi Karán szerveződött kutatócsoportban a mezőgazdaság számára végzett fejlesztések előkészítői munkáiban veszek részt. A csoport komplex kutatási és fejlesztési programjai az éghajlatváltozásból eredő környezeti anomáliák miatt az állattenyésztésben és a növénytermesztésben egyaránt kialakult termelési és fenntarthatósági nehézségekre reflektálnak.

A kutatások és fejlesztések leginkább az ásványi anyagok vizsgálatát követően speciális eljárások alkalmazásával ásványi kompozitokanyagok készítésére fókuszálnak. A kompozitok vizsgálatának és alkalmazhatóságának főbb területei a felületi és térszerkezeti adszorpciós, valamint kationcserélő és duzzadási képességeinek elemzése, modellezése.

A fejlesztések fókuszterületei az állattartó telepeken képződő üvegházhatású gázok eliminációjának radikális csökkentése, az istállótrágyák és vágóhídi szennyvíziszapok nedvességtartartalmának, hatóanyagtartalmának, kémhatásának optimalizálása és a növénytermesztésben történő további okszerű felhasználásuk lehetőségéneknek biztosítása.