Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid

By | 2024.06.10.

A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. 2024. áprilisáig a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Állattenyésztéstudományi Intézet igazgatója és habilitált egyetemi docense. Előtte 2021. júliusáig a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Székesfehérvári Campus akadémiai ügyekért felelős rektori megbízottja, az Agrobusiness Menedzser szak szakfelelőse, valamint az AgroVIR innovatív vezetői információs szoftver állattenyésztési fejlesztésének projektvezetője volt. Állandó meghívottja a Duális Képzési Tanácsnak. 2020-ig partner tanácsadóként segítette a T-Systems Magyarország innovációs és fejlesztési tevékenységét, egyben a Felügyelő Bizottság volt elnöke. Ezt megelőzően a Herman Ottó Intézet főigazgatója, kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára, valamint a Kaposvári Egyetem általános rektorhelyettese volt.

Szülővárosában, Székesfehérváron érettségizett 1992-ben és okleveles agrármérnökként végzett 1997-ben a Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karán. 2000-ben védte meg doktori (PhD) értekezését a Kaposvári Egyetemen, majd 2006-ban habilitált a Debreceni Egyetemen. 2008-ban a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docensi, 2011-ben a Kaposvári Egyetem, míg 2014-ben a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanári címet adományozott részére. Közigazgatási szakvizsgával rendelkező szakmai főtanácsadó, több szakmai és tudományos testület, illetve szaklap (Gazdálkodás, Magyar Juhászat, Természetbúvár) szerkesztőbizottságának tagja. Német középfokú és angol alapfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Kutatóként főbb érdeklődési területe a juhok testösszetételének vizsgálata, a keresztmetszeti képalkotó eljárások szelekciós alkalmazásának elméleti és gyakorlati lehetőségei, a húsminőség objektív megállapítására irányuló módszerek kifejlesztése, valamint az Európai Unió agrár közös piaci szabályozása, az oktatás-képzés szervezése, a menedzsmenti feladatok elemzése és újabban az agrárdigitalizáció, illetve az agrobusiness.