Sertés szakcsoport

Üdvözlöm, Prof. Dr. Wekerle László vagyok, akit az a megtiszteltetés ért, hogy vezethetem az egyesület keretén belül életre hívott sertés szakmai csoportot!

51 éve dolgozom a sertéságazatban, irányítottam a mesterséges termékenyítést egy 1000 kocás sertéstelepen, voltam kutató az Állattenyésztési Kutatóintézetben és rengeteg sertéstelepet láttam el szaktanácsadóként.

Az öt évtized alatt óriásit változtak a sertéstartás körülményei, az alkalmazott módszerek, valamint az elvárások az ágazattal szemben.

Forradalmi változás következett be a múlt század 70-es éveinek elején a magyar sertéstartásban. A vészes húshiány enyhítésére több száz ún. „iparszerűen” termelő sertéstelep épült. Ez a zárt, intenzív tartás egészen addig teljesen ismeretlen volt, nem csak nálunk, de az egész világon is. Új fajták, a mesterséges termékenyítés, a korszerű takarmányozás és állategészségügy elengedhetetlenek ennél a termelési módnál.

Kezdetét vette egy rövidebb-hosszabb tanulási folyamat, mely egyes országokban viharos gyorsasággal ment végbe, nálunk viszont – talán nem túlzás ezt állítani – a mai napig tart.

Az ágazat szereplői „magányos harcosként” szinte kizárólag saját érdekeiket nézik és ismerik el. Ennek megfelelően nem hajlandók elismerni és figyelembe venni az ágazat többi szereplőinek szempontjait. A termelő természetesnek és kötelezőnek tekinti a folyamatos univerzális és parttalan állami támogatást, anélkül, hogy maga is igyekezne növelni, szinten tartani termelése hatékonyságát. Ugyancsak saját szempontjaikat nézik a gyógyszerforgalmazók, a takarmány-előállítók, a technológiákat forgalmazók, a feldolgozók és a kereskedők is.

Szinte minden forgalmazóra jellemző, hogy ügynökeiket mintegy trójai falóként szaktanácsadónak álcázzák. A legtöbbször ez a tanácsadás álságos, és csak arra szolgál, hogy minél több terméket adjanak el a termelőknek. Ugyanakkor az idők folyamán óhatatlanul kialakult egy nagytudású szakembergárda az ágazat minden területén résztvevőknél, mely alkalmas lehetne az ágazatot felemelő közös munkára.

Áttekintve a MAPÁE tagjainak sorát, örömmel látom, hogy rendelkezésre állnak köreinkben ezek a szakemberek. Ezeket a kollégákat hívom a „sertés” szakmai csoportba, hogy közös munkával segítsenek a precíziós sertéstartás elterjesztésében a hazai sertéstelepeken.

Ezzel a tartási móddal jelentősen növelni lehetne a telepek munkájának hatékonyságát és a nyereséget. Ez nem csak a sertéstartóknak lenne jó, de mindenkinek, aki „a sertésből él”.

Feladatunk lenne az is, hogy segítsünk a sertéstartóknak a hiteles és megbízható szaktanácsadók, illetve eszközök kiválasztásában.

A szakcsoportba való jelentkezéshez írjatok a wekerle.laszlo@hunplf.hu email címre!