Kiskérődzők szakcsoport

A precíziós kiskérődző munkacsoport szakemberek csoportja, amely a modern technológia és adatelemzés alkalmazásával foglalkozik a juh- és kecsketenyésztés és tartás területén. A munkacsoport célja az, hogy optimalizálja a juhok tenyésztési, valamint tartási folyamatait és a gazdaságosabb, hatékonyabb eredmények elérését segítse elő.

A tenyésztés, tartás, biotechnológia, állategészségügy, genetika, adatelemzés, és informatika területén tevékenykedünk. A precíziós kiskérődző munkacsoport fő feladatai közé tartoznak:

  • Tenyésztés: A csoport segít kiválasztani a legjobb genetikai tulajdonságokkal rendelkező juhokat és kecskéket a tenyésztési programokban, hogy egészségesebb, termékenyebb és gazdaságosabb állományokat hozzanak létre.
  • Tartás: A mindennapok során felmerülő feladatok digitális megoldásokkal történő elősegítése.
  • Állategészségügy: Az állatok egészségének figyelemmel kísérése és optimalizálása, beleértve az oltásokat, az állatorvosi ellátást és a betegségmegelőzést.
  • Adatelemzés és informatika: A munkacsoport használja az adatokat és a digitális eszközöket a juhtenyésztés folyamatainak nyomon követésére, optimalizálására és javítására. Ez magában foglalja az állatok teljesítményének monitorozását, takarmányozást, időzítést és egyéb tényezők irányítását.
  • Környezetvédelem: A precíziós juhtenyésztés munkacsoport figyelemmel kíséri a gazdaság környezeti hatásait és olyan módszereket alkalmaz, amelyek csökkentik a környezeti terhelést.
  • Oktatás és tanácsadás: A csoport gyakran osztja meg tudását és tapasztalatait a helyi gazdálkodókkal és juhtenyésztőkkel, hogy segítsen nekik jobban megérteni és alkalmazni a precíziós juhtenyésztés legjobb gyakorlatait.

A precíziós kiskérődző munkacsoport tagjai fontos szerepet játszanak abban, hogy a juh- és kecsketenyésztés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá váljon. Az innovatív technológiák és a szakértői tudás kombinálása révén hozzájárulnak a magasabb termelékenység eléréséhez, miközben minimalizálják a környezeti hatásokat és az erőforrások pazarlását.

Várunk minden kiskérődzővel foglalkozó, vagy csak irántuk érdeklődő szakembert és laikust, aki tenni szeretne az ágazatért. Az első évben már ajánlásokat szeretnénk megfogalmazni az ágazat számára és fontos feladatunk az e témakör iránt érdeklődőknek a közös platformok megteremtése.

A szakcsoportba való jelentkezéshez írjatok a mezoszentgyorgyi.david@hunplf.hu mail címre