Avagy a magyartarka mai lehetőségei a szarvasmarhafajták között
Tisztelt Olvasóink, sokkolt minket is a hazai ragadós száj- és körömfájás megjelenése (még nem beszélünk kitörésről, nem tudni, hogy sikerül-e lokalizálni, de nagyon reméljük), ami miatt több idő telt el a legutóbbi posztunk óta.
Az élet azonban nem áll meg, folytatni kell, mindenkinek ott, ahol erre lehetősége van, ahol ezt megteheti, amire képes.
Minden megoldás eredményessége (így a precíziós megoldásoké is) nagyon sok tényező függvénye. A legismertebbek: tartás, takarmányozás, menedzsment és a fajta. Ide tartozik az éghajlat, a természeti körülmények, a fogyasztói szokások és az adott terület kultúrája is.
Mindezek harmonikus egysége biztosíthatja csak azt, hogy állataink EGÉSZSÉGESEK és ennek következtében termelésük GAZDASÁGOS, NYERESÉGES lehessen (+ állatjólét, környezetvédelem, fogyasztói elégedettség, fogyasztói árak kedvező alakulása).
A magyartarkát nagyon gyorsan visszaszorították (szerencsére nem tüntették el) a nagyobb genetikai képességekkel bíró tejtermelésre és külön hústermelésre szakosodott fajták. Ezek vásárlásakor azonban kevésbé számoltak azzal, hogy ezeknek a fajtáknak milyen igényeik vannak, és azokat milyen áron tudja a hazai környezet kiszolgálni.
Van egy itthon honosnak tekinthető szarvasmarha fajta a magyartarka, amelyről egy érdekes cikk jelent meg a Magyar Mezőgazdaságban, érdemes elolvasni!
Magyartarka, az arany középút: miért a legjobb választás családi gazdaságok számára? – Magyar Mezőgazdaság