Dr. Fébel Hedvig állatorvos

By | 2024.06.11.

Dr. Fébel Hedvig állatorvos, az állatorvostudomány kandidátusa, habilitált doktor, egyetemi magántanár illetve címzetes egyetemi tanár.

1983 és 2023 között Herceghalomban dolgozott az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben (ÁTK) valamint annak jogutód intézményeiben (NAIK, MATE) különböző beosztásokban. 10 éven keresztül volt az ÁTK főigazgató-helyettese. 2023. szeptember 1-től az Állatorvostudományi Egyetemen dolgozik mint kutatóprofesszor.

Fébel Dr. kutatási területe a különböző gazdasági állatfajok takarmányozási technológiájának fejlesztése, a fehérjetakarmányozás hatékonyságának javítása, a takarmányozással kapcsolatos agrár-környezetvédelmi kutatások végzése, a takarmányozás és az állategészség bizonyos aspektusainak részletesebb megismerése, precíziós takarmányozási technológiák gyakorlati adaptálása, az állattartás fenntarthatósági aspektusainak vizsgálata. Számos hazai és külföldi intézménnyel, céggel ápol kapcsolatot. Herceghalomban az elmúlt három évtizedben a legkorszerűbb nagyműszerekkel felszerelt analitikai laboratóriumot hozott létre. E mellett olyan állatkísérleti feltételrendszert épített ki, ami lehetővé tette gazdasági haszonállatokban termelési tesztek és emésztési, anyagforgalmi vizsgálatok elvégzését. Az utóbbi területen az országban egyedülálló módon juhokkal végzett emésztési és bendőlebonthatósági modellvizsgálatokat. Tudományos pályázati tevékenysége kimagasló, 16 elnyert hazai tudományos és K+F pályázatban volt témavezető és 21 pályázatban résztvevő.

Az agrárszakoktatás területén is sokoldalú, magas szintű munkát végez. A graduális képzésben szinte valamennyi agráregyetemen tart előadást, valamint diploma- és TDK-munkák irányítását végzi magyar és angol nyelven. A doktori képzésben aktívan vállal társtémavezetői feladatokat. Eddig négy hallgatója végzett, illetve egy PhD hallgató védés előtt áll.

Munkáját kiterjedt tudományos/szakmai közéleti tevékenység, nemzetközi kapcsolatok jellemzik. Számos szakmai társaság valamint szakmai bizottság tagja. Az MTA Agrártudományok Osztálya Állattudományi Bizottságának titkára. Az Acta Veterinaria Hungarica Szerkesztőbizottságának tagja illetve 2019-2023 között főszerkesztője volt az Állattenyésztés és Takarmányozás című szaklapnak.

Szakmai életútja során több elismerésben, díjban részesült. Így Bolyai János Kutatási ösztöndíj, Miniszteri Elismerő Oklevél, Magyar Arany Érdemkereszt valamint Újhelyi Imre díj.