Tudunk-e támogatás nélkül termelni?

By | 2024.02.14.
TANULSÁGOS
Igen fontos kérdések ezek:
„A közeljövő nagy kihívása lehet, hogy tudunk-e támogatás nélkül termelni”
„2030-ig a magyar agráriumnak képesnek kell lenni uniós támogatás nélkül is termelni… A támogatásra épülő gazdálkodásnak lassan bealkonyul.”
„A mezőgazdaságnak újra kell fogalmaznia önmagát”
A cikk (amelyben Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója szólal meg) minden megállapításával nem teljesen értek egyet, de a fent idézett gondolatokkal teljes mértékben.
Verseny- és életképes termelés (bármely iparágat, ágazatot, területet nézzük is egy nemzetgazdaságban) csak támogatások nélkül, a maga erejéből és lehetőségeiből kiindulva lehet életképes.
Egyébként a szerkezete torzul, az innovációk csökkennek, a versenyképesség (ami a hatékony megoldások megjelenésének és elterjedésének egyik fő mozgatórugója) romlik, hanyatlik. Kevésbé érdekelt a termelő a valóban hatékony megoldások bevezetésében, hiszen anélkül is, önerejéből veszteségesen is, „a pénzénél van”.
A fent idézett mondatok eredménye, hogy rá kell lépni a modern, hatékony, önerőből is eredményes gazdálkodásra a termelők, beszállítók, fogyasztók, az állatok és a környezet védelme érdekében egyaránt. Mert – ahogy ez sok posztunkban olvasható -, mindezek együtt valósíthatóak meg, egymást támogatják.
A megoldás egyik lehetősége a precíziós, azaz egyre kisebb termelési egységek (végső soron az egyes háziállatok, az egyes egyedek) termelési igényeinek ismerete és azok lehető legjobb kiszolgálása. Az igények vizsgálata és megismerése pedig egyenes úton jut el arra a felismerésre, hogy az elérendő cél az egészséges, magas hozamot biztosító termelő állatok termelésbe vonása és ezen a szinten történő megtartása az állati nyers alapanyagok előállításának teljes folyamata során.
HA ERRE TÖREKSZÜNK, AKKOR MINDEN CÉLUNKAT ELÉRJÜK!
Legyenek azok személyes vagy akár sokkal nagyobb távlatú, horizontú célok. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a hozzáállással minden termelési területen sikert érhetünk el!
Egyesületünk ezt tűzte ki céljául, ezt az irányvonalat képviseli. Minél többen vagyunk, annál eredményesebbek vagyunk! Várunk minden termelőt, beszállítót, fogyasztót, érdeklődőt, szimpatizánst tagjaink sorába!
Dr. Pajor Gábor állatorvos – mezőgazdasági adatelemző
a képen Hollósi Dávid látható (forrás: Agroinform)