ÚJ BELÉPŐK – BAROMFI

By | 2025.03.28.

Egyre népszerűbbek és kelendőbbek a háztáji vagy kisgazdaságokban tartott baromfiak termékei, mint a hús, tojás.

Ennek többféle előnye is van. Munkához juttatja a vidéken élőket, javítja a termék minőségi és mennyiségi jellemzőit, következményesen a nagyüzemi technológiákat használókat is abba az irányba mozdítja, hogy jobb minőségű terméket állítsanak elő.
Ezenkívül környezetkímélőbb, kisebb szállítási és technológiai költségek merülnek fel, segíti a kisközösségeket anyagilag és kapcsolattartás szempontjából is, így társadalmi haszna is van.

Kisgazdaságokban alapvető az állatokra történő odafigyelés, következményesen az állatok környezetéből származó adatok valamilyen szintű gyűjtése és feldolgozása, amelyekkel hatékonyan egészíthetik ki tapasztalataikat, megérzéseiket.

A hőmérséklet, páratartalom, légmozgás, fényviszonyok mérése, változása tekintetében már százezer forintért, vagy az alatt lehet olyan profi házi meteorológiai állomást venni, amely közvetlen kapcsolatban van a száz méteren belüli központtal, ahol van WiFi (miért ne lenne egy családi házban), így bármikor és bárhol elérhetők az adatok, melyeket 5-15 másodperces időközzel mérnek az eszközök, és azokból napokra, hetekre, hónapokra visszamenő grafikonokat kapunk, amelyeket összevetve a termelési adatokkal, magunk is láthatjuk, hogy milyen környezetben érzik jól magukat az állatok, így érdemes azokat a körülményeket biztosítani.

Mindez jó egészségi állapotot teremt állatainknak, így azok jobban és tervezhetőbben termelnek, kevesebb takarmányt használnak egységnyi termék előállítására és nincsenek állatorvosi és gyógyszer költségek. Mindettől olcsóbb és nyereségesebb lesz a jó minőségű végtermék, amelyet a fogyasztók szívesen vásárolnak.

Minderre mutat példát a Magyar Mezőgazdaság cikke.
Ő az élő példa rá, hogy a tyúktartás egy jó alternatíva – Magyar Mezőgazdaság