AMR

By | 2024.06.20.

Egyre gyakrabban találkozunk ezzel a rejtélyes rövidítéssel, amely az antimikrobiális rezisztenciára utal.

Elterjedt nézet,hogy az embert is megtámadó baktériumok antibiotikum rezisztenciájának fokozódásáért a haszonállat tartásban is használt antibiotikumok ellenében kialakult rezisztencia is felelős. Emiatt, a szabályzók révén, a gazdaságokban egyre erősebb az antibiotikumok megszüntetésére irányuló törekvés. Bizonyára a haszonállatoknak is közük lehet az AMR kialakulásához, bár a humán gyógyászatban elég könnyű antibiotikumhoz jutni és az emberek sincsenek kevesen…
Ettől függetlenül többféle oka van annak, hogy üdvözöljük ezt a trendet, az antibiotikumok visszaszorítását a gazdálkodásban!
Az egyik, hogy célunk az állatok egészségének megőrzése és nem pedig az, hogy az állattartási technológiák, a menedzsment vagy a nem megfelelő takarmányok miatt háziállatainkban kialakult stressz következményeként fellépő betegségeket kezeljük.
Az sem cél, hogy a nem optimális körülmények miatt hozamfokozóként használjunk antibiotikumokat.
Célunk, hogy a technológia szolgálja ki az állatot és ne az állat szolgálja a technológiát!Utóbbi esetben csökken az állatok stressze és minden paraméterében (beleértve az állatjólétet és a környezetvédelmet is), javulni fognak a termelési eredmények úgy, hogy olcsóbban lehet többet és jobban előállítani, sokkal tervezhetőbben. Ebben az egyedre/csoportra szabott, azaz precíziós állattartási megoldások sokat segítenek – lassan nélkülözhetetlenné is válnak.
Ebben az esetben megszűnnek azok a körülmények is, amelyek sok fogyasztót riasztanak el állati eredetű élelmiszerek fogyasztásától, mondván, hogy nem akar olyan állati terméket enni, amely az állat szenvedése árán jött létre.
Erre azt tudom mondani, hogy igaza van! Megoldható, nagyüzemi körülmények között is, hogy háziállataink szenvedésmentes környezetben állítsák elő az emberi táplálkozás számára szükséges tápanyagokat.
Hivatalos médiapartnerünk, a Magyar Mezőgazdaság alábbi cikke az AMR-rel kapcsolatos hazai aktuális állapotokat járja körül., és hívja fel a figyelmet, hogy milyen hozzáadott érték alapján lehet ennek elérése érdekében támogatáshoz jutni.