Itthon is zajlik intenzív, precíziós haltermelés

By | 2025.01.18.

Az AKI munkatársai 2024. őszén a Bajcshal Kft.-nél, Kisbajcson jártak, ahol a vállalkozás átfolyóvizes intenzív halnevelő rendszerben az afrikai harcsa mellett hús- és kaviártermelési céllal különböző tokféléket állít elő.

A haltenyésztés is lehet intenzív, sőt a természetes vizek lehalászásának elkerülésére, illetve a természetes vizekben a fejlett civilizáció ipari tevékenysége miatt sajnos egyre inkább feldúsuló méreganyagoktól mentesen állítható elő étkezési halhús, melynek élettani hatása (omega 3, egészséges zsírok, könnyen emészthető fehérjék, vitaminok, mikroelemek és egyebek) köztudott.
Hazai halakból is legalább kétszer annyit kellene fogyasztanunk, mint amennyit évente megeszünk. Ez részben pénztárca kérdése (bár aki rendszeres húsfogyasztó az is beilleszthetné a heti menüjébe), sokkal inkább megszokás, amit sokan időnként a gusztussal kevernek.

Próbálják ki! Nagyon változatos receptek találhatók az interneten!
És még valami… Ha otthon készítjük, sokkal olcsóbban jövünk ki, mintha vendéglőben rendeljük…
Intenzív haltermelés a gyakorlatban: szakmai látogatás a Bajcshal Kft.-nél – AKI Agrárközgazdasági Intézet