Precíziós sertéstartási technológiák a digitális forradalom közepette

By | 2024.07.09.
Alábbi cikkében média partnerünk, a Magyar Mezőgazdaság, tagtársunkkal Dr. Alexy Mártával hozzák közelebb a precíziós állattartás adatfeldolgozási ágát.

Régóta, sokan és sokszor mondják, hogy az ipar 5.0 megoldásainak folyamatos és megállíthatatlan terjedésével egyre több digitális adat keletkezik az állatokról és azok környezetéből, ugyanakkor ezzel együtt egyre több hasznosítható adat megy veszendőbe, kerül törlésre azok érdemi felhasználása nélkül.

Miért is terjed megállíthatatlanul?
Egyszerű magyarázata van, ha ma valaki modernizálni akarja a telepét vagy már használhatatlan berendezéseinek cseréjére szorul, akkor akár akarja, akár nem, olyan eszközöket tud vásárolni, amelyek gyűjtik és ontják magukból a digitális adatokat. Ennek oka, hogy annyira olcsóvá váltak ezek a megoldások, hogy nélkülük nem érdemes még az olcsóbb kategóriába tartozó termékek gyártását sem megoldani (lásd autók, az olcsóbb termékben is ott van sok kütyü, csak nincs aktiválva).
Ha 10 vevőből egynek az adatgyűjtés fontos, akkor már megéri a többi kilencnek is ezzel értékesíteni a eszközt, mert túl kicsi az előállítási árkülönbség egy adatgyűjtő és egy anélkül működő termék között.
Soha ne feledjük, hogy MINDEN állattartási megoldás célja gazdasági állataink EGÉSZSÉGBEN TARTÁSA, mert csak ezzel érhetünk el megfelelő mennyiségű, minőségű és gazdaságosan megtermelhető állati terméket, miközben minimalizáljuk a környezet terhelést és maximálizáljuk az állatjólétet.

A cikk az adatgyűjtés fontossága mellett az adatfeldolgozással is foglalkozik. Míg az előbbiért sokat tehetnek a gazdálkodók (eszközök beszerzése), az utóbbiak megoldása már nem az ő feladatuk. A sikeres bevezetéshez több megoldás egyidejű megléte és azok szerves kapcsolódása szükséges, amelyek közül a cikkben szereplő adatfeldolgozási technológiák az egyiket, mondjuk, hogy az elsőt képviselik.
A 2. – az állattartási folyamatokhoz értő, azzal a mindennapi gyakorlatban foglalkozó szakemberek bevonása az adatfeldolgozási folyamatokba annak érdekében, hogy a napi és tervszerű gazdálkodás számára hasznos és minél szélesebb körű, minél változatosabb információkhoz jussunk.
A 3. pedig a rendszer gyakorlati bevezetésének speciális támogatása (lenne), amely legalább egy évig segíti a menedzsment változásokat, mivel nemcsak a PLF, hanem a PLM (Precision Livestock Management) is UGYANOLYAN FONTOS!

Miért?
Gondoljuk el, hogy veszünk egy autót, de arra már nem költünk, arra már nem figyelünk oda, hogy milyen módon kell azt megfelelően vezetni, azaz nem tartunk igényt a mára elég drágává vált autóvezetési tanfolyamra. Önök szerint mi lesz ennek a következménye, ha az újonnan vásárolt, csili-vili autóval kigurulunk az utcára és szembejön az első fa?
A fentiek fényében: A PLF biztosítja azt az eszközkészletet, amely megfelelő PLM-mel társulva ELÉRI AZOKAT AZ EREDMÉNYEKET, amelyekre a PLF megoldások bevezetése irányul!
Ezt ne felejtsék el, mert hiányát egyre inkább érezni fogják a saját bőrükön és a saját keserű tapasztalataik által. Sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb, eredményesebb, már a kezdetektől beemelni a fenti 3 fázist a hatékony napi termelésbe!

Akkor lássuk a cikket!