Egy világraszóló kísérletsorozat

By | 2024.05.28.
Habár sok szarvasmarhával foglalkozó bejegyzésünk van, ezen belül aránylag kevés foglalkozik hazai húsmarha tartással.

Pedig az egyetemeken több oktató is hangsúlyozta, hogy a jövő a kérődző állatoké.

Miért? Mert egyrészt nem versengenek az emberrel a táplálékért, szemben a gabonát fogyasztó állatokkal, mint a csirke vagy a sertés, másrészt pedig olyan területeket tudnak hasznosítani, amelyek nem alkalmasak mezőgazdasági megmunkálásra, mint szántóföld, kertészet vagy gyümölcsös.

Arról nem is beszélve, hogy a legeltetett állattartás is segíthet visszaállítani földünk ökológiai egyensúlyát – feltéve, ha kevéssé átgondolt technológiai megoldásokkal rövid távú célokért nem rontjuk el azokat…

Miért is? Gondoljunk arra, hogy a legelőn milyen változatos a növényi flóra és fauna, vagy arra, hogy mennyi egyéb állat, rovar él a területen, ugyanakkor nem bolygatják élőhelyeiket olyan megoldásokkal, mint a szántóföldi növénytermesztésben.

Ezek után boldogan mutatok be és ajánlok figyelmükbe egy olyan – világszerte is egyedülálló – hazai 3 éves kísérletsorozatot, amelyben a kutatók gondoltak egy nagyot, és telepi körülmények között, napi gazdálkodás mellett próbálták ki, hogy mire megy a szenzoros megfigyelés egy Natura 2000 területen gazdálkodó Charolais tehenészetben.

A tejtermelő tehenészetekben már évtizedek óta használt és bevált, kereskedelmi forgalomban kapható megoldásokat vezettek be, próbáltak ki legelő állatokon. Az alapgondolat az volt, hogy a legelőn egyre kevesebb az ember, egyre kevesebbet tud a gazda arról, hogy mi történik a legelőn, ha mégis kiderül valami kellemetlen, akkor már késő.

Tájékozódhatunk így a legelő állapotáról, a tehenek ivarzásáról (mennyi és kb. mikor vemhesülhetett a bikától), a vetélésekről és persze az egészségi állapotokról. Mindez a jéghegy csúcsa, ennél többre is jutottak a kutatók. Számunkra az is örömteli, hogy szinte valamennyien tagtársaink.

Fogadják szeretettel, olvassák, forgassák a 43 oldalas, sok képpel és ábrával ellátott, olvasmányos kiadványt. A kutatás az ÖMKi-ben valósult meg.